Kombinin Su Basıncı Neden Düşer

Kombi, evlerimizin ısınma ve sıcak su ihtiyacını karşılayan cihazlardır. Kombilerin verimli ve güvenli bir şekilde çalışması için belirli bir su basıncına sahip olması gerekir. Kombinin ön panelinde bulunan manometre, su basıncını gösterir. Su basıncı, 1 ile 2 bar arasında olmalıdır. Eğer su basıncı bu aralığın altına veya üstüne çıkarsa, kombi arızalanabilir veya performansı düşebilir.

Kombinin su basıncının düşmesinin birkaç nedeni olabilir. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Kombi sistemindeki suyun buharlaşması: Kombiler, suyu ısıtarak peteklere gönderir ve ısınmayı sağlar. Bu sırada suyun bir kısmı buharlaşarak sistemden kaybolur. Bu durumda kombinin altındaki doldurma vanasını açarak su ilave etmek gerekir. Bu işlem 2-3 ayda bir yapılabilir.
  • Tesisattaki su kaçağı: Kombi sistemindeki boru veya radyatörlerde meydana gelen sızıntılar, suyun sistemden kaçmasına ve basıncın düşmesine neden olur. Su kaçağı, radyatörlerin çevresinde nemli yerler, borularda veya duvarlarda renk değişimi, zeminde veya tavanda su lekeleri gibi belirtilerle fark edilebilir. Su kaçağı tespit edildiğinde, mutlaka bir tesisatçı çağırarak onarılması gerekir.
  • Eşanjördeki çatlaklar: Eşanjör, kombinin içinde bulunan ve suyu hızlı bir şekilde ısıtan parçadır. Eşanjörde meydana gelen çatlaklar, suyun buharlaşıp sistemden çıkmasına ve basıncın düşmesine neden olur. Eşanjördeki çatlaklar, hemen fark edilmeyebilir ancak eğer kombi basıncı her gün düşüyorsa bu ihtimal göz önünde bulundurulmalıdır.

Kombinin su basıncının düştüğünü anlamak için manometreye bakmak yeterlidir. Eğer manometre 1 barın altını gösteriyorsa, kombiye su ilave etmek gerekir. Bunun için kombinin altındaki doldurma vanasını açarak bar seviyesini 1,5’e getirmek yeterlidir. Eğer manometre 2 barın üstünü gösteriyorsa, kombide fazla su olduğu anlamına gelir. Bu durumda radyatörlerin havasını alarak basıncı azaltmak gerekir.

Kombinin su basıncını kontrol etmek ve ayarlamak, kombinin uzun ömürlü ve verimli çalışması için önemlidir. Kombinin bakımını düzenli olarak yaptırarak ve kullanım kılavuzuna uyarak kombi ile ilgili sorunları önleyebilirsiniz.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!