Sahanda Yumurta Denizanası (The Fried Egg Jellyfish) – Phacellophora camtschatica

Sahanda yumurta denizanası, Akdeniz’de yaşayan ve adını görünümünden alan ilginç bir denizanası türüdür. Bu denizanaları, sahanda pişmiş yumurtaya benzeyen yuvarlak ve düz bir gövdeye sahiptir. Gövdenin ortasında ise sarı renkli bir çekirdek bulunur. Bu çekirdek, denizanasının sindirim sisteminin bir parçasıdır.

Sahanda yumurta denizanası, Phacellophora camtschatica olarak da bilinir ve yaklaşık 35 cm çapa kadar büyüyebilir. Bu denizanaları, gövdelerinin altında uzanan uzun ve yapışkan dokunaçlarla avlanır. Dokunaçlar, küçük balıklar, kabuklular ve plankton gibi canlıları yakalar ve gövdeye taşır. Bu denizanalarının zehirli olup olmadığı bilinmemektedir.

Sahanda yumurta denizanası, yüksek oranda güneş ışığına ihtiyaç duyan bir canlıdır. Doğal ortamlarından uzaklaştırıldıklarında üremeleri zorlaşır. İsviçre’deki Basel Hayvanat Bahçesi, bu denizanalarını yapay ortamda ilk kez üretmeyi başarmıştır. Bunun için akvaryumlarını güneş ışığı etkisini verebilen ampüllerle donatmış ve denizanalarının beslenmesine özen göstermiştir. Denizanalarının yumurtaları akvaryumda döllendikten sonra tabandaki organizmalara tutunmuş ve larva haline gelmiştir. Larvaların büyüyüp sahanda yumurta görünümünü alması için ise ilk birkaç gün ışıktan uzak tutulmuştur.

Sahanda yumurta denizanası, hem görünümü hem de yaşam şekliyle ilgi çeken bir canlıdır. Akdeniz’in güzelliklerinden biri olan bu denizanalarını korumak ve tanımak önemlidir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!