Asma Dolması (Yaprak Sarması) Zeytinyağlı mı Etli mi Yapılır?

Merhaba sevgili okurlarım, bugün sizlere yaprak sarması nasıl yapılır sorusunun cevabını vereceğim. Yaprak sarması, Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. Yapraklarını asma yaprağından veya lahana yaprağından seçebilirsiniz. İçine ise pirinç, soğan, maydanoz, nane, dereotu, limon suyu ve zeytinyağı koyabilirsiniz. Eğer etli yapmak isterseniz, kıyma da ekleyebilirsiniz. Ama benim tavsiyem zeytinyağlı yapmanızdır. Çünkü zeytinyağlı yaprak sarması hem daha hafif hem de daha lezzetli oluyor. Zeytinyağlı yaprak sarmasının bir diğer avantajı da ılık veya soğuk olarak servis edilebilmesidir. Etli yaprak sarması ise sıcak olarak yenmelidir.

Yaprak sarması yapmak için öncelikle yaprakları haşlamalısınız. Bunun için bir tencereye su koyun ve kaynatın. Sonra yaprakları tek tek tencereye atın ve birkaç dakika haşlayın. Haşlanan yaprakları süzgeçten geçirin ve soğumaya bırakın. İç harcı hazırlamak için ise bir tavaya zeytinyağı koyun ve ısıtın. Sonra soğanı küçük küçük doğrayın ve tavaya ekleyin. Soğanlar pembeleşene kadar kavurun. Ardından pirinci yıkayın ve tavaya ilave edin. Biraz daha kavurduktan sonra maydanoz, nane, dereotu, tuz, karabiber ve limon suyu ekleyin. Karıştırarak pişirmeye devam edin. İç harcınız hazır olduğunda ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Yaprak sarması sarmanın püf noktası ise yaprakların çok ince veya çok kalın olmamasıdır. Ayrıca çok büyük veya çok küçük de olmamalıdır. Yaprakların boyutunu ayarlamak için gerektiğinde ikiye kesebilir veya birleştirebilirsiniz. Yaprakları sararken de çok sıkı veya çok gevşek olmamasına dikkat edin. Çünkü çok sıkı sararsanız pişerken açılabilir, çok gevşek sararsanız da dağılabilir.

Yaprakları sarmaya başlamadan önce bir tencerenin dibine bir kat yaprak dizin. Bu sayede yaprak sarmalarınız yanmaz ve daha kolay pişer. Sonra bir yaprağı düz bir zemine yayın ve ortasına bir tatlı kaşığı kadar iç harcından koyun. Yaprağın alt ve üst kenarlarını içe doğru katlayın ve rulo şeklinde sarın. Sardığınız yaprak sarmasını tencereye dizin. Tüm yaprakları bitirene kadar bu işlemi tekrarlayın.

Tenceredeki yaprak sarmalarının üzerine bir tabak kapatın. Bu sayede yaprak sarmalarınız pişerken yerinden oynamaz ve şeklini korur. Sonra tencereye su ekleyin. Su seviyesi yaprak sarmalarının hizasında olmalıdır. Ayrıca biraz daha zeytinyağı ve limon suyu da ilave edebilirsiniz. Tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte pişirmeye başlayın.

Yaprak sarmalarınız yaklaşık 40 dakika sonra pişmiş olacaktır. Piştikten sonra ocaktan alın ve ılımaya bırakın. Ilındıktan sonra servis tabağına alın ve afiyetle yiyin. Yaprak sarması yapmanın bu kadar kolay olduğunu gördünüz mü? Şimdi siz de deneyin ve sevdiklerinizle paylaşın. Afiyet olsun!


Yorumlar

“Asma Dolması (Yaprak Sarması) Zeytinyağlı mı Etli mi Yapılır?” için bir yanıt

  1. Mestan Öymen

    Merhaba! Yazınız çok ilgi çekici görünüyor. Yaprak sarması, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri ve yapılışı da oldukça keyifli. Tarifinizi merakla bekliyorum! Özellikle iç harcı konusunda farklı malzemeler kullanmayı seviyorum, belki bu yazıda da yeni bir şeyler öğrenebilirim. Ellerinize sağlık!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!